Milloin kannattaa käyttää coachia?

Olen itse käyttänyt coachingia opintojen ja yrittäjyyden tukena. Coach auttoi minua asettamaan riman oikealle korkeudelle ja työskentelemään tehokkaasti ja järkevästi tavoittelemieni asioiden parissa. Koska käsittelimme asioita myös pintaa syvemmältä, itsetuntemukseni vahvistui ja sain uusia ajattelumalleja, joita olen voinut hyödyntää myöhemminkin.

Coachina olen tukenut asiakkaitani muun muassa uuden työtehtävän ja projektin haltuun ottamisessa, urasuunnittelussa ja ollut työssä jaksamisen ja esihenkilötyön tukena.

Coachina olen voinut tukea konkreettisten asioiden ratkomisessa, kuten ajanhallinnassa sekä työtapaamisten tai työhakemuksen suunnittelussa. Sen lisäksi olemme tarkastelleet mieltä vaivaavia asioita uusista näkökulmista ja tehneet näkyväksi omaa kehitystä ja omia vahvuuksia. Omien tavoitteiden, arvojen, uskomusten ja oman toiminnan luotaaminen on syventänyt työskentelyä ja oppimista.  

Coach siis tukee asiakkaitaan tavoitteiden asettamisessa, omien voimavarojen tunnistamisessa ja käyttämisessä. Hän kysyy, kuuntelee, auttaa pohtimaan asioita eri näkökulmista ja haastaa ajattelemaan avoimemmin, ilman rajoittavia uskomuksia. Coach antaa aina yksilöllistä ja räätälöityä tukea. Hän myös auttaa motivaation ylläpitämisessä ja mahdollisten ongelmien ennakoinnissa. Coachingin aikana opit taitoja, jotta voit hyödyntää myös jatkossa monissa eri tilanteissa.

Missä tilanteissa coach voi olla avuksi?

Tässä muutamia esimerkkejä tilanteista, joissa coachingista voi olla apua.

  • Oman osaamisen kehittämiseen: Coachingia kannattaa käyttää, kun haluat kehittää ammatillista osaamistasi. Kyse voi olla esimerkiksi ajanhallinnasta ja priorisoinnista, palautteen antamisesta ja vastaanottamisesta, vuorovaikutus- tai päätöksentekotaidoista, toimeenpanokyvystä tai tiimin, projektin tai muutoksen johtamisesta.
  • Tavoitteiden saavuttamisen tukena: Kun sinulla on jokin tavoite, jonka eteen ponnistelet, coaching voi auttaa tavoitteen saavuttamisessa. Kyse voi olla uudesta työtehtävästä, roolista, asiakkaasta, projektista tai esimerkiksi opinnoista tai opinnäytetyöstä.
  • Oman uran suunnittelun tukena: Kun haluat edetä urallasi tai tunnet, että haluaisit ottaa seuraavan askeleen, muttet vielä tiedä mitä se on, coach voi auttaa suuntaamaan ajatuksia ja toimintaasi uramuutoksen toteuttamiseen. Joskus kyse voi olla työn tuunaamisesta, toisinaan taas uralla etenemisestä tai astumisesta kokonaan uuteen ammattiin.
  • Itsetuntemuksen ja hyvinvoinnin kehittämisessä: Itsetuntemuksen ja oman hyvinvoinnin kehittäminen on lähes aina osa coacgingprosessia. Se voi myös olla coachingin keskeisin tavoite.
  • Haastavien tilanteiden ja muutosten tukena: Ongelmat ja vaikeudet kuuluvat elämään. Työelämässä muutokset ja epävarmuus ovat lisääntyneet. Vaikeuksien ja muutosten käsittelyä kanttaa tehdä yhdessä muiden kanssa. Myös coach voi olla avuksi. Kun haluat oppia käsittelemään haastavia tilanteita paremmin ja vahvistaa resilienssiäsi, voit hyödyntää coachingia.

Coaching on erinomainen väline silloin kun haluat kehittyä, tehdä muutoksen ja saavuttaa tavoitteita tai kun kun haluat ylläpitää hyvinvointiasi tai ammatillista osaamistasi. Se auttaa näkemään asioita uudessa valossa ja tekemään oivalluksia. Coachingin avulla voit saada ratkaisuja pitkäänkin vaivanneisiin asioihin.  

Coaching-tapaamiset ovat sinua varten: saat aikaa ajatella asioita perusteellisesti ja tukea oman näköisten ratkaisujen tekemiseen.