Työnohjaajaopintojeni aikana minua alkoi askarruttaa työnohjauksen ja coachingin vaikutukset. Mitä tiedämme näiden ohjausmuotojen vaikuttavuudesta? Miten työnohjauksen ja coachingin tuloksia ja vaikutuksia tulisi arvioida? Niinpä kartoitin aihetta lopputyössäni. Tässä pieni katsaus siihen mitä sain selville.

Työnohjauksen ja coachingin vaikuttavuudesta on tehty lukuisia selvityksiä aina 80-luvulta alkaen. Suurin osa työnohjauksen vaikuttavuuden arvioinnista, niin Suomessa kuin muissa maissa, keskittyy hoitotyössä toteutettuun työnohjaukseen. Viime vuosikymmeninä on tehty yksittäisiä selvityksiä myös muilta aloilta. Coachingin vaikuttavuutta on selvitetty useammilla aloilla. Laajempi tutkimus molempien ohjausmuotojen vaikuttavuudesta kuitenkin puuttuu, joten tuloksia on hankala yleistää.
Mitä tähän mennessä tehdyt selvitykset sitten kertovat?
Tytönohjauksen ja coachingin vaikutuksia on havaittu niin työntekijässä itsessään, työteossa kuin työyhteisössä.
Työnohjauksella ja coachingilla voidaan vaikuttaa esimerkiksi:
- käsitykseen omasta ammatti-identiteetistä ja työroolista
- työn rajaamiseen ja priorisointiin
- työmotivaatioon ja työhön sitoutumiseen
- yhteistyön tehokkuuteen ja joustavuuteen sekä työyhteisön henkilösuhteisiin
Ammatilliset yhteisöt velvoittavat arvioimaan tuloksellisuutta
Suomen työnohjaajat ry:n Työnohjauksen eettiset periaatteet velvoittavat työnohjaajaa keräämään palautetta ja arvioimaan ohjauksen tuloksellisuutta.
Suomen ICF:n sivuilla, coachin eettisissä säännöissä ei mainita arviointia, mutta ICF:n coachin ydintaidoissa kuvataan, että coach luo tavoitteet yhdessä asiakkaan kanssa ja ”sopii tai tarkistaa yhdessä asiakkaan kanssa, miten onnistumista mitataan coaching-prosessissa ja yksittäisessä coaching-tapaamisessa”.
Koostin ICF:n ja Suomen työnohjaajien ohjeista listan siitä kuinka ammattimaisesti toimiva työnohjaaja tai coach huolehtii työnsä arvioinnista ja tuloksista.
Työnohjaaja tai coach:
- kerää palautetta ohjauksestaan
- varaa riittävästi aikaa arvioinnille
- arvioi ohjauksen tuloksellisuutta ohjattavan ja hänen organisaationsa tarpeiden kannalta
- luo tavan reflektoida omaa työtään säännöllisesti
- pohtii omaa työskentelyään kriittisesti, avoimesti ja ammatillisesti
Työnohjaajaopintojeni lopputyössä loin kaksi välinettä, joita voin hyödyntää ohjausteni tulosten ja vaikuttavuuden varmistamiseen sekä oman työni reflektointiin. Esittelen niitä seuraavissa postauksissani.
Vaikuttavuuden tutkimus on haastavaa ja tärkeää
Tulosten arviointi on tärkeää joka päiväisessä työssä. Siitä on kuitenkin matkaa vaikutusten todentamiseen. Työnohjauksen tulos voi olla esimerkiksi se, että ohjattavan työn priorisointi -taidot lisääntyivät. Mutta mikä on tämän tuloksen vaikutus vaikkapa työn tuloksiin tai työhyvinvointiin?
Erilaisten interventioiden kuten työnohjauksen tai coachingin vaikutusten todentaminen ei ole helppoa eikä yksiselitteistä. Se on kuitenkin tärkeää, jotta emme olisi ainoastaan kokemustiedon varassa. Omasta kokemuksestani ja saamastani palautteesta tiedän, että työnohjauksella on merkitystä. Tämän tiedon rinnalle kaipaan kuitenkin kattavaa tutkimustietoa.
Jos haluat perehtyä tarkemmin työnohjauksen ja coachingin vaikutuksiin, saat lisätietoja esimerkiksi kirjasta Paunonen-Ilmonen, Marita, Heinonen, Ulla (2015). Työnohjaus- ja coachingtoiminnan vaikuttavuus. Sued management oy.